GUIDE: Vælg det rigtige hovedtøj til din hest

GUIDE: Vælg det rigtige hovedtøj til din hest

Hovedtøjet, eller trensen, som det også kaldes, er en vigtig del af hesteudstyret. Udover at indramme din hests ansigt, gør hovedtøjet det også muligt for dig at kontrollere din hest.

Model

Når du skal vælge hovedtøj til din hest, skal du først og fremmest vælge den model, der passer til din hest. Hovedtøj kommer i mange forskellige modeller og pasformer, der passer til forskellige heste. Når du køber dit hovedtøj online, kan du læse om de enkelte modeller for at finde ud af, hvilken der vil være bedst til din hest.

Nogle er mere ergonomiske med andre med for eksempel beskyttende plader. Du har ofte også noget at skulle have sagt i forhold til farven på hovedtøjet. Du kan som regel vælge mellem sort og guld og detaljer i sølv, messing og guld, ligesom du kan vælge mellem syninger i flere forskellige farver. Mange ryttere vælger at matche hovedtøjet med sadlen af æstetiske årsager.

Størrelse

Det er vigtigt, at du finder den korrekte størrelse på hovedtøjet. Størrelsen måles ud fra din hests hoved og næseryg. Du kan nemlig ikke forvente, at alle modeller kommer i alle størrelser. Størrelserne, som du kan vælge i mellem, er; Mini-shetland, shetland, pony, cob, full og X-full. Flere modeller findes ofte kun i pony, cob og full. Vurdér din hests størrelse ud fra næseryggen.

Materiale

Du kan vælge hovedtøj i forskellige materialer med hver deres fordele og ulemper. De mest almindelige materialer er ægte læder, kunstlæder og plastik. Ægte læder er et åndbart materiale, der kræver, at du plejer og vedligeholder det. Kunstlæder og plastik er ikke åndbart, men kræver heller ikke andet vedligeholdelsesmæssigt end en rengørings i ny og næ. Mange ryttere foretrækker hovedtøj i læder – det er dyrere, men holder til gengæld også længere. 

Pasform

For at hovedtøjet sidder ordentligt, skal næsestykket sidde højt oppe på knoglen på næseryggen. En hests hovedtøj skal sidde stramt uden at mase og trykke hesten. Når du skal tjekke, om et hovedtøj passer, kan du anvende dine fingre til at måle med. Sæt hovedtøjet på næsen, og følg denne vejledning:

Næsestykket på hovedtøjet skal sidde 2-4 cm fra næseryggen, så det ikke trykker hestens næse. Pandebåndet skal sidde 2-3 cm fra panden for ikke at trykke kraniet. Pandebåndet skal også skal sidde 1-2 cm bag hestens øre, således at hestens ører kan bevæges frit. Hovedtøjet skal sidde 3-4 cm fra kindbenet for ikke at give sår. Sidst, men ikke mindst, skal der være cirka 5 cm luft mellem hestens kæbe og kæberemmen.